Frågor & svar om Mealsizer®

Mealsizer® är väldigt enkel att använda men det finns kanske några frågor du ändå undrar över när du ska börja äta rätt med Mealsizer®. Här hittar du de vanligaste frågorna – klicka på pilen framför frågan så visas svaret.

Mealsizers volymer är framtagna av dietist och beräknade för att ge en normalportion för en normalenergiförbrukare. Det genomsnittliga energibehovet för kvinna och man är 2100 kcal respektive 2700 kcal per dag. Men vi behöver inte äta exakt den mängden kalorier varje dag. Vissa dagar äter vi mer andra mindre. Det varierar också hur fysiskt aktiva vi är. Det är energibalansen över längre tid som är viktig.

Vi rekommenderar inte att byta plats på måtten, utan att du håller dig till Mealsizer-mängderna till lunch och middag för önskad Mealsizer-effekt. Mängderna är beräknade av dietist på hur mycket man bör äta för att få i sig det man behöver för att det ska vara bra för en, baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer (enligt nordiska näringsrekommendationerna) och tallriksmodellen. Du behöver äta dessa mängder för att stå dig mellan målen och inte bli hungrig emellan. Om man ”mixtrar” med mängderna tappar man lite poängen med Mealsizer® och man får då räkna med att effekten man vill få med Mealsizer kanske uteblir eller inte blir som man vill.

Man behöver kolhydrater, särskilt om man tränar då kolhydrater är vår viktigaste källa till energi. Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. De flesta får mellan 45-60% av sin energi från kolhydrater.

Det man kan tänka på är att äta lite bättre kolhydrater t ex med mer fibrer, så att man blir mätt längre. Äter du bara lagom, som det blir med Mealsizer, då är kolhydrater väldigt bra för dig och som sagt något vi alla behöver. Läs mer här om kolhydrater och vilka som är bättre för dig att välja. Vill man gå ner i vikt snabbare, rekommenderar vi att man kan äta hälften av mängden i kolhydratmåttet tills man uppnått sin målvikt. Därefter öka upp igen.

Protein behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat. 

Vill man ändå äta lite mer protein när man äter med Mealsizer, om man t.ex. vill bygga muskler, kan man göra det till mellanmål och frukost, och gärna lägga dessa kring träning. 

Frukost och mellanmål när du äter med Mealsizer kan du få hjälp med här.

Följ oss gärna på Instagram och/eller Facebook, där du kan få tips på hälsosamma mellanmål och frukostar att äta när du använder Mealsizer. Läs mer här om protein.

Om du äter med tex Mealsizer® Small, får du i dig ungefär 1500 kcal/dag inklusive alla måltider på en dag, dvs. inklusive en hälsosam frukost, lunch, middag samt 2-3 mellanmål, för att komma upp i det tänkta kaloriintaget.

Med Mealsizer äter man bara till lunch och till middag. Utöver det är viktigt att även äta en hälsosam frukost och mellanmål, så att du står dig och inte blir hungrig mellan målen.

Måttens volymer är beräknade av dietist för att ge rätt energimängd och näring för en måltid för en normalaktiv energiförbrukare, och bygger på Nordiska näringsrekommendationerna (Livsmedelsverkets rekommendationer) och tallriksmodellen.

Följ gärna Mealsizer på Instagram och/eller Facebook, där du kan få fler tips på hälsosamma  mellanmål och frukostar att äta när du använder Mealsizer. 

Här kan du se hur en dag med Mealsizer kan se ut och få tips på hur en hälsosam frukost eller ett mellanmål kan se ut under en Mealsizer dag.

Med Mealsizer® handlar det om att lära sig äta med måtta i allmänhet och det kan bli lite olika, olika dagar, det är okej. Det varierar lite från person till person hur ofta man äter sås. Variera dig gärna – om du ibland äter fetare såser som bearnaisesås kan det vara bra att variera med en tomatbaserad lättare sås. Vissa dagar kanske man äter en tomatbaserad sås, andra dagar en sås baserad på grädde och den tredje dagen äter man kanske ingen sås alls. Över tid, jämnar det ut sig. Man ska ju tex. inte äta bearnaisesås varje dag, lite sunt förnuft får man använda och variera sin kost.

Man kan försöka tänka att man ska ta max 1-2 msk sås (1 msk för barn).

Ketchup, sweetchilisås, soja etc. räknas ej som en sås, utan som smaksättare och får endast tas i begränsad mängd.

Frukost ska ge 20-25 % av dagens totala energiintag. För en kvinna med normal fysisk aktivitet och ett energibehov på 2100 kcal/dag innebär det att frukosten ska innehålla 420-525 kcal.

Med Mealsizers smarta frukost- och mellanmålsguide kan du få hjälp med att komponera ihop din frukost och dina mellanmål så att det passar med just dina mål och den storlek av Mealsizer du valt att äta med!

Prova Mealsizer® proteingröt, för en sund start på dagen eller som ett nyttigt mellanmål – dessutom håller du dig mätt längre med den extra proteinmängd vi lagt till!

…och följ oss gärna på Instagram och/eller Facebook, där du kan få fler tips på hälsosamma  mellanmål och frukostar att äta när du använder Mealsizer. 

 

Mellanmålen ska tillsammans ge 15-20 % av dagens totala energiintag. För en kvinna med normal fysisk aktivitet och ett energibehov på 2100 kcal/dag innebär det att mellanmålen (2-3 st/dag), i genomsnitt ska innehålla 150-200 kcal/mellanmål.

Med Mealsizers smarta frukost- och mellanmålsguide kan du få hjälp med att komponera ihop din frukost och dina mellanmål så att det passar med just dina mål och den storlek av Mealsizer du valt att äta med!

Prova Mealsizer® proteingröt, för en sund start på dagen eller som ett nyttigt mellanmål – dessutom håller du dig mätt längre med den extra proteinmängd vi lagt till!

…och följ oss gärna på Instagram och/eller Facebook, där du kan få fler tips på hälsosamma  mellanmål och frukostar att äta när du använder Mealsizer. 

 

Skär stora bitar av kött, korv eller fisk i bitar så de får plats i proteinmåttet.

Nej, måtten ska bara fyllas upp till kanten.

Nej skaften ska inte fyllas med mat. Måttsatsen är formgiven så för att dom ska kunna ligga i varandra och ta mindre plats.

Ja, Mealsizer® tål maskindisk.

Ja, du kan använda Mealsizer® även som vegetarian. Då hamnar baljväxter med hög proteinhalt i proteinmåttet och grönare grönsaker i grönsaksmåttet. Se exempel på hur en veckomeny kan se ut om du är vegetarian (kommer snart…)

Korv precis som med stora bitar kött etc. ska delas i mindre bitar om de inte får plats i måttet.

Dela upp maten med Mealsizer®-måtten så långt det går i början när du äter med Mealsizer. En del sammansatta rätter passar ändå inte så bra när man ska portionera med Mealsizer. Däremot kommer du efter att ha använt måttet ett tag lära dig hur en rimlig portion ser ut i sin helhet och med ögonmåttet kunna lägga upp en lagom portion av t ex lasagne, fiskgratäng eller soppa. Börja alltid med att lägga upp grönsaker med Grönsaksmåttet på tallriken, så att du får i dig minimum av grönsaker. Använd sedan resten av platsen på tallriken för att lägga upp en lagom portion av din sammansatta rätt, så som t ex lasagne. För din hjälp kan du se bildexempel på lagom portioner till höger.  Följ gärna Mealsizer på Instagram och/eller Facebook,  där du också kan se exempel på hur man kan portionera med Mealsizer, även med blandade rätter (samt få tips på god och hälsosam mat att laga), bl a i filmerna “How to portion with Mealsizer”. Där kan man även få tips på hälsosamma mellanmål och frukostar att äta när man använder sig av Mealsizer. 

Ja, keso lägger du upp i proteinmåttet.

Volymerna har vår dietist tagit fram och de är uträknade som ett genomsnitt av den energimängd och näring som en kvinna eller man behöver dagligen. T ex bygger kolhydratmåttets volym på ett genomsnitt av pasta, ris, potatis etc så det är viktigt att äta varierad kost. Volymerna utgår också från att man idag rör sig ganska lika såvida man inte har kroppsarbete eller tränar extremt mycket.

Mealsizer®-måttens kilokaloriberäkningar:

LUNCH OCH MIDDAG:

  • Mealsizer Small (1500 kcal/dag): 450 kcal
  • Medium (2100 kcal/dag): 500-600 kcal
  • Mealsizer Large (2700 kcal/dag): 650-750 kcal

FRUKOST:

  • Mealsizer Small (1500 kcal/dag): 300 kcal
  • Mealsizer Medium (2100 kcal/dag): 400-500 kcal
  • Mealsizer Large (2700 kcal/dag): 550-650 kcal

MELLANMÅL: 2-3 st per dag (15-20% av dagens energimängd)

  • Mealsizer Small (1500 kcal/dag): 300 kcal (fördelat på 2-3)
  • Mealsizer Medium (2100 kcal/dag): 400-700 kcal (fördelat på 2-3)
  • Mealsizer Large (2700 kcal/dag): 550-850 kcal (fördelat på 2-3)

När man ska använda Mealsizer® är det bäst att tillaga pastan separat för att enkelt kunna mäta upp rätt mängder även om säkert pastan blir väldigt god av att kokas tillsammans med såsen. Vår erfarenhet är också att man efter ett tag har lärt sig att uppskatta portionsstorleken med ögat och man kan då återigen koka pastan tillsammans med såsen. Efter ytterligare en tid så brukar man få plocka fram måttet igen då portionerna ofta smygande ökar i storlek igen.

I Mealsizer® ingår inget eget mått för fett. Fett är inräknat i måltiden. I regel används någon form av fett vid tillagning av maten och/eller i dressing på grönsakerna.
Rekommendationen om fett säger att vi ska välja matfett som innehåller en stor andel omättade fettsyror. Flytande margarin, rapsolja eller olivolja är bra till matlagning. Till dressing kan olika sorters olja användas. Fett i måltiden kommer även från den mängd fett som finns naturligt i livsmedel.

Exempel på fett/100 g:

Lax – 12 g
Nötfärs – 10-15 g
Falukorv – 23 g
Ägg – 10 g
Matlagningsgrädde – 15 g
Avokado – 15 g
Oliver – 20 g

Mealsizers volymer är är uträknade som ett genomsnitt av den energimängd och näring som en kvinna eller man behöver dagligen. Det genomsnittliga energibehovet för kvinna och man är 2100 kcal respektive 2700 kcal per dag. Men vi behöver inte äta exakt den mängden kalorier varje dag. Vissa dagar äter vi mer andra mindre. T ex bygger kolhydratmåttets volym på ett genomsnitt av pasta, ris, potatis etc så det är viktigt att äta varierad kost. Volymerna utgår också från att man idag rör sig ganska lika såvida man inte har kroppsarbete eller tränar extremt mycket. 

Med Mealsizer® handlar det om att lära sig äta med måtta i allmänhet och det kan bli lite olika, olika dagar, det är okej. Det jämnar alltså ut sig i längden, oavsett om man lägger kyckling i proteinmåttet en dag och fisk i det den andra, eller om man lägger broccoli i grönsaksmåttet en dag och isbergssallad och  gurka den andra. Hela grejen med Mealsizer® är just att man ska slippa vägandet och räknandet av kcal och kunna äta varierat och med måtta, på ett enkelt, okomplicerat och i längden hållbart sätt.

För gravida och ammande är det extra viktigt att äta näringsrikt. Med Mealsizer® blir lunch- och middagsmåltiderna balanserade och näringsrika.
Gravida och ammande har ett något ökat energibehov som bästa täcks av större mellanmål.

Vårt budskap är att man ska variera kosten, äta av allt men begränsa mängden. Sen är det så klart ännu bättre om man variera kvaliteten på kolhydraterna så att man får en bra balans mellan snabba och långsammare kolhydrater.

2 mjuka Tortillas (normal stort) eller 3 hårda skal med fyllning, så som:

Ca 1,5 dl tomatsalsa

1 dl gräddfil (12%)

3 msk riven ost

Proteinmåttet fyllt med köttfärssås eller fajitakyckling

Grönsaker t ex gurka, tomat, sallad, majs, lök

Det finns mycket förförståelse, om att man som opererad för all framtid skulle äta små portioner. I så fall skulle man ju bara fortsätta att gå ner i vikt och det gör man ju inte. Efter den första tidens försiktighet med små portioner, hamnar man som opererad oftast på en normalstor portion eller i vissa fall lite mindre än en normalstor portion. Vad innebär det? Jo 75-1,5 hg kött/fisk/kyckling alt vegetariskt protein, 1-3 potatisar alt. motsvarande mängd ris/pasta (kan vara lite svårare för opererade), grönsaker i ganska stora mängder (1-3 dl) och ev. sås/dressing. Ju fetare måltid, desto mindre portion eftersom det kan ge dumpingsymtom.

Många är överraskade över att de kan äta relativt stora portioner, och så länge maten inte är för fet går det ofta bra att äta lite större volymer. Några månader efter operationen, till för en del vid 1-2 år efter operation, då viktstabilitet inträder (om man antar att det inte småäts, utan att man äter som oss andra), ska de flesta kunna äta en normalstor portion. Det finns enstaka kvinnor som äter små portioner även lång tid efter operation, men de är ganska få. Däremot äter man ofta annorlunda och sänker fettintaget något och ökar istället mängden frukt och grönsaker (vilka är voluminösa).

I en svensk studie gjord av en av de mest välrenommerade dietisterna inom området bariatrisk kirurgi, Anna Laurenius (som bl.a. utsågs till Årets dietist av Dietisförbundet 2020), såg man  ingen signifikant skillnad på födoämnesvikt två år efter operation. Patienterna åt i genomsnitt 2,6 kg mat per person och dag (Laurenius et al. 2013_Decreased energy density and changes in food selection following Roux-en-Y gastric_European Journal of Clinical Nutrition).

I en annan studie tittade Laurenius på måltidsfrekvens, som låg i genomsnitt på 5,4 måltider per dag. Dividerar man 2300 kcal (som var den kilokalorimängd de i genomsnitt åt över en dag) på 5.4 innehåller varje måltid 425 kcal och då kan man också räkna med att  huvudmåltiderna nog är lite större än mellanmål – d.v.s. ett helt normalt intag (Laurenius et al. 2011_ Changes in eating behaviour and meal pattern following Roux-en-Y gastric bypass_IJO).

– Efter operationen ses stora förändringar av livsmedelsval och ätbeteende som liknar de vi ser hos en frisk normalviktig kontrollgrupp. Trots att mängden mat patienterna äter bara minskar i början, så minskar kaloriintaget. Det speglar att patienterna väljer annorlunda mat, där fettintaget minskar och frukt- och grönsaksintaget ökar, säger Anna Laurenius, Överdietist, Medicine doktor och Specialistdietist i Bariatrisk kirurgi, Göteborg.

Mealsizers volymer är är uträknade som ett genomsnitt av den energimängd och näring som en kvinna eller man behöver dagligen, baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer (enligt nordiska näringsrekommendationerna) och tallriksmodellen. Vad din kropp behöver för att fungera, ändrar sig ju inte för att du opererar dig. Det genomsnittliga energibehovet för kvinna och man är 2100 kcal respektive 2700 kcal per dag.

Med Mealsizer® Small, den minsta storleken, får du i dig 1500 kcal per dag. Denna storlek är den som flest överviktopererade brukar använda, men många använder också Mealsizer® Medium (2100 kcal/dag). Inget är fel eller rätt, det beror helt på vem du är. Mealsizer® small (1500 kcal/dag) ger dig alltså egentligen “i det minsta laget” mot vad du egentligen behöver få i dig per dag som kvinna (Mealsizer® medium för man). Rådgör gärna med din dietist om du känner dig osäker på vilken storlek som är bäst för dig.

Här finns mer information, samt råd och tips (framtaget i samarbete med vården), om vad som gäller _mer specifikt_ när du äter med Mealsizer som överviktsopererad.

Mealsizers volymer är uträknade av legitimerad dietist som ett genomsnitt av den energimängd och näring som en kvinna eller man behöver dagligen, baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer (enligt nordiska näringsrekommendationerna) och tallriksmodellen. Det genomsnittliga energibehovet för kvinna och man är 2100 kcal respektive 2700 kcal per dag.

Rådgör gärna med din dietist om vilken storlek som är bäst för just dig att ta hjälp av inför och efter operation.

Läs mer om Mealsizer kring överviktskirurgi här.

 

Mealsizer® är inte en metod utan ett verktyg för att lära sig äta balanserat och lagom med. Du kan använda Mealsizer till i princip alla kosthållningar, även med lågkolhydratkost/LCHF eller helt ketogen kost.

I en ny studie, publicerad 2020 i den vetenskapliga tidskriften Nutrients visade resultatet att strikt LCHF med kaloribegränsning ger en dramatiskt viktminskning och förbättring av flera hälsomarkörer. Studien visar tydligt på att det finns en fördel att också kaloribegränsa när man äter LCHF eller ketogen kost. Med Mealsizer kan man få hjälp att på enkelt och okomplicerat sätt kaloribegränsa sin kost utan att behöva väga sin mat eller räkna kilokalorier. 

Många äter dessutom för lite grönsaker på lågkolhydratkost och för mycket protein, vilket Mealsizer också hjälper dig att reglera. Faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat vi äter idag.

När du äter lågkolhydrat ersätter du helt enkelt stärkelserika kolhydrater med kolhydrater med mindre stärkelse eller ingen alls – så kolhydratskopan är ju densamma, man bara ersätter spannmål med grönsaker.

När man äter LCHF med Mealsizer, kan kolhydratmåttet t.ex. innehålla ost, keso etc.

Men fettet då, var kommer det in med Mealsizer?

Att fettskopan saknas gör ju ingenting eftersom med lågkolhydratkost handlar det inte främst om att öka fettet utan om att _dra ner på kolhydraterna_. Fettet kommer på köpet i de flesta livsmedel, så länge man inte aktivt drar ner på fettet genom att välja fettsnåla livsmedel. När man äter lågkolhydratkost väljer man ju naturligt feta animalier. Man får i sig fett i fet fisk, ägg, i t.ex. nötfärs, avokado, oliver etc. Man har dessutom räknat med att man i regel använder matfett av något slag vid tillagning av maten och/eller i dressing på grönsakerna. Man använder kanske grädde eller kokosgrädde i grytan man svänger ihop eller tar 1-2 msk sås till maten.

För den som äter lågkolhydratkost rekommenderas 3 måltider om dagen, d.v.s. frukost, lunch och middag. Normalt behövs inga mellanmål eftersom man med får en längre mättnad med LCHF-kost, då måltiderna generellt innehåller mer energi.

Måtten från Mealsizer används till lunch och middag, inte till frukost.

Läs mer hos Åse Falkman Fredriksson, kostrådgivare, matskribent, receptkreatör och författare till flera kokböcker. Hon driver Sveriges största mat- och livsstilsblogg med fokus på hälsosam lågkolhydratkost. Här ger Åse tips på hur du kan äta med Mealsizer när du äter LCHF eller lågkolhydratkost. 

“Det som är bra med Mealsizer är att den funkar för ALLA kosthållningar, även lågkolhydratkost/LCHF! Med Mealsizer blir handmodellen mer konkret. Efter ett tag har hjärnan lärt sig göra rätt val i rätt mängd, du har sett till att tanka kroppen med rätt mängd energi och därmed fått bättre balans i hungers- och mättnadshormoner. Är du trött på att räkna och/eller väga, och vill lära dig sund portionskontroll är jag superglad att kunna rekommendera detta till er.”
– Åse Falkman Fredriksson

Självklart kan du ta hjälp av Mealsizer® för att underlätta när du räknar sp med viktväktarna. Räkna då första gången du måttar t.ex. ris med kolhydratmåttet, så vet du sedan till nästa gång och behöver inte räkna igen. Mealsizer Smalls kolhydratmått t.ex. ger 4 sp på ris, och Mealsizer Mediums kolhydratmått ger 6 sp på ris. Gör det enkelt för dig!

Absolut! Det du har hemma är Måltidsmåttet®,  som är föregångaren till Mealsizer®. Mealsizer® Small, på 1500 kcal/dag, är en helt ny storlek. 

Måltidsmåttet Kvinna har ersatts av Mealsizer Medium (2100 kcal/dag, fast utan sås-måttet):

MEALSIZER® MEDIUM

 

 

 

 

MÅLTIDSMÅTTET® KVINNA  ⇒  MEALSIZER® MEDIUM

 

Måltidsmåttet Man har ersätts av Mealsizer Large (2700 kcal/dag, fast  utan såsmåttet):

MEALSIZER® LARGE

 

MÅLTIDSMÅTTET® MAN  ⇒  MEALSIZER® MEDIUM

Läs mer om Mealsizers storlekar här.

Vissa rätter passar inte till Mealsizer®. Däremot kommer du efter att ha använt måttet ett tag lära dig hur en rimlig portion ser ut i sin helhet och lägga upp en lagom portion av t ex lasagne (ovan) eller fiskgratäng (nedan) . Använd då bara grönsaksmåttet för t ex sallad så att du får i dig minimum av grönsaker.

Varukorg